Görsel, Don Kişot oyunundan fırlamış gibi dönem kıyafetleri içinde verilmiş bir pozun fotoğrafı. Üzerindeki kalın zırhla bejli grili tonlarında bir duvar önünde pozunu vermiş olan Don Kişot, kolunu yanında duran masaya dayamış ve üstündeki şarj yuvasında takılı dijital bir telefona bakar konumda duruyor. Don Kişot’un uzun ince yüzünde gri beyaz uzun sakalı, uçları yukarı kıvrık uzun ince bir bıyığı var. Kalın kaşları da yanlardan uzayarak yukarı kıvrılmış. Sivri burunlu yüzü, 70li yaşların verdiği yaş mimik çizgileriyle dolu. Gözleri önünde duran telefona doğru dönük aşağıya doğru tebessümle duruyor. Üstüne bedeni ve omuzlarını örten perçemli demirden bir zırh giymiş. İç gömleğinin mor bej biyeli bol ve dökümlü uzun kolları zırhın içinden çıkıyor. Başında uçlarını zırhının içine soktuğu kumaş bir başlık takılı. Onunda üstünde geniş çevreli yüz kısmana dönük siperlik kısmında yarım daire bir kesik olan ve tası andıran demirden bir şapka var. Sağ eliyle üstünde Don Kişot yazan kalın ciltli bir kitabı göğsüne dayayarak duruyor. Görselin sağ üst kısmında beyaz harflerle “DON KİŞOT VE DAHA YÜZLERCE ESER TELEFON BEKLİYOR!” Yazmakta.
Görsel, William Shakespeare’in siyah beyaz çizgi bir resmi. Yakın plan sadece gözleri burnu ve ağız kısmına odaklanılmış. Resim, hafif yan bir duruşla karşıya bakar konumda çizilmiş, kemerli bir burnu, göz kapakları düşük iri çekik gözleri var. Ağız kısmına konmuş bir telefon görseli, arkasında duran gülümseyen dudaklarını siyah beyaz halden renkli bir tasarıma çevirmiş. Kirli sakallı bir erkeğe ait olan dolgun yapıda gülümseyen dudaklar William Shakespeare’in yüzünü günümüze taşıyan farklı bir hava vermiş.
Görsel, Robinson Cruse oyunundan fırlamış gibi yerel kıyafetleri içinde Robinson ve Cuma’nın bir fotoğrafı. Robinson, yanında durduğu yuvarlak sehpaya elini koymuş Cuma ile birlikte sehpanın üstündeki şarj yuvasında takılı dijital bir telefona bakar konumda oturuyor. Cuma sağ arka kısmında durduğu Robinson’un omzuna sağ elini koymuş sol elini ağzına götürmüş heyecan içinde bir ifadeyle telefona bakıyor. Esmer koyu tenli, üstünde kolsuz deriden bir giysi, taşlı bir kolye var. Siyah saçları kısacık kesimli ve yayvan basık bir buruna sahip . Robinson ise kilolu 60’larının sonunda. Uzamış saçları kıvırcık, yaşının verdiği beyazlar yer yer aralardan belli oluyor. Yoğun kırlaşmış sakalının bıyık kısmı ise koyu kahve renkte. Düşük göz kapakları üzgün ifadesiyle kalkmış kaşlarıyla mahsun bakıyor telefona. İri cüssesine giydiği uzun kollu gri gömleği yer yer aşınmış ve yırtılmış. Sağ eliyle üstünde “ Robinson Cruse” yazan kalın ciltli bir kitabı göğsüne dayayarak durmakta. Görselin sağ üst kısmında beyaz harflerle “ROBİNSON CRUSE VE DAHA YÜZLERCE ESER TELEFON BEKLİYOR!” yazmakta.
Görsel, BUSINESS CALL TO ACTION logosu. İngilizce slogan kelime, mavi zeminli daire içine beyaz harflerle yazılmış ve ilk kelimeden son kelimeye doğru git gide kalınlaşmış. Dairenin etrafı eşit aralıklarla dizili rengarenk kalın çizgilerle çevrelenmiş.
Birleşmiş Milletler ’den Türk Telekom’un Telefon Kütüphanesi’ne büyük onur
Telefon Kütüphanesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin desteklemesi amacıyla oluşturulan Business Call to Action (BCtA) programına kabul edildi. Türk Telekom, BCtA programına 2013 yılında kabul edilen ‘İnternetle Hayat Kolay’ projesi ile birlikte programdaki proje sayısını ikiye çıkarmış oldu.
Telefon Kütüphanesi’ne eklenen 550 yeni sesli kitap ile birlikte kütüphanedeki eser sayısı bini aştı. Mobil uygulamasını geçtiğimiz aylarda kullanıma sunan Türkiye’nin ilk telefon kütüphanesi kısa zamanda yaklaşık 16 bin kez indirildi.
Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom‘un kurumsal sosyal sorumluluk projesi olan Telefon Kütüphanesi, uluslararası alanda başarılarına bir yenisini daha ekledi. Son olarak proje, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP), Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini desteklemek amacıyla hayata geçirdiği Business Call to Action (BCtA) programına kabul edildi.
Eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına ve bilgiye erişimde fırsat eşitliğine sağladığı katkı ile sürdürülebilir kalkınma hedeflerini destekleyen Telefon Kütüphanesi, dar gelirli-dezavantajlı grupların toplumsal hayata katılımına destek olması yönüyle BCtA üyesi olmaya layık görüldü. 2013 yılında aynı programa İnternetle Hayat kolay projesi ile kabul edilen Türk Telekom, bu başarıya sahip Türkiye’deki ender şirketlerden biri olma unvanını da üstlenmiş oldu.
Telefon Kütüphanesi mobil uygulamasıyla daha fazla görme engelliye ulaşıyor
Türk Telekom, sabit telefonlardan sunulan Telefon Kütüphanesi hizmetini, daha çok görme engelliyle buluşturma amacıyla mekândan bağımsız olarak mobil kullanıma sundu. Yılın başında kullanıma sunulan uygulama, şimdiden 16 bin kez indirildi. Proje kapsamında kullanıma sunulan bir diğer yenilik ise gönüllülerin mobil cihazları ile kitap seslendirebilmelerine olanak tanıyan Kitaplara Ses uygulaması oldu. Bu uygulama ise bugüne kadar 12 bini aşkın kişi tarafından kullanıldı.
En çok İstanbul, İzmir ve Erzurum aradı
Türk Telekom’un Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) iş birliği ile yürüttüğü kurumsal sosyal sorumluluk projesi Telefon Kütüphanesi, bugüne kadar 230 bin defadan fazla aranarak yaklaşık 4,6 milyon dakika dinlendi; mobil uygulaması ise 4 ayda 12 bin kez indirildi.
Sırasıyla en çok; İstanbul, İzmir ve Erzurum’dan aranan Telefon Kütüphanesi’nde tüm zamanların en çok dinlenilen içeriği ise James Rollins’in ‘Kum Fırtınası’ romanı oldu. Cihangir Akşit’in, Miralay Reşat Bey’in askerlik yaşamını anlattığı tarihsel romanı ‘Çiğiltepe’ ile dünyaca ünlü polisiye roman karakteri Sherlock Holmes’un yaratıcısı Sir Arthur Conan Doyle’un ‘Kayıp Dünya’sı ise en çok ilgi gören diğer içerikler arasında yer aldı.
Telefon Kütüphanesi, bilgiye erişimde fırsat eşitliği sunma prensibinden hareketle görme engelli kullanıcılara, sabit telefonlardan 0800 219 91 91 numaralı hat üzerinden veya IOS ve Android platformlardan indirilerek ücretsiz sunulan sesli içerik hizmetidir. Bu servisten yararlanmak isteyen görme engelli kullanıcıların, engelli belgeleri ile birlikte GETEM’den şifre almaları gerekiyor.
Bülten Tarihi: 10 Ağustos 2017