Görsel, Uniq İstanbul Hall’de gerçekleşen “Tablolar Konuşuyor” sergisinin açılışından bir kare.Tabloların sergilendiği çerçevelere benzer altın varaklı dikdörtgen çerçeve önündeki sahnede sağdan sola doğru haber spikeri Jülide Ateş ,Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Özkan, GETEM Direktörü ve Engelsiz Erişim Derneği Başkanı Dr.Engin Yılmaz, Sesli Betimleme Derneği YK üyesi, Emine Kolivar, görme engelli ressam Eşref Armağan, Türk Telekom CEO’su Dr.Paul Doany ve down sendromlu Türk Telekom çalışanı Batu Bağcı’lar ayakta objektife bakarak duruyor. Gülümseyen keyifli ifadeleriyle neredeyse hepsi farklı yönlere bakmakta. Engin Yılmaz ve Eşref Armağan’ın elinde beyaz bastonları var. Eşref Armağan başına siyah geniş çeperli bir kovboy şapkası giymiş. Önlerinde durdukları çerçevenin içinde siyah zemin üstünde parlak yaldızlı harflerle “tablolar konuşuyor” yazarken altında “ Türk Telekom” logosu aralardan seçiliyor.
Görsel, siyah bir duvar önünde siyah bir masaya oturmuş görme engelli ressam Eşref Armağan’ın önündeki beyaz sayfa üstüne bir şeyler çizerken çekilmiş bir fotoğrafı. Başında geniş çeperli siyah bir kovboy şapkası, gözünde siyah gözlükleri var. Mürdüm tonlarında bir ceket ve mavi gömlek giymiş, bordo kravat takmış. Beyaz tenli, sakal veya bıyığı yok. Performans çalışması yan kısmında duran üç ayaklı bir tripod üstündeki fotoğraf makinesi tarafından çekiliyor. Makinenin yanında ise kocaman havada asılı duruyor izlenimi veren siyah zeminli dev bir çerçeve durmakta. Armağan’ın Oturduğu masanın ön kısmı sarı yaldızlı bir çerçeve ile çevrilmiş ve yine yaldızlı harflerle “Türk Telekom” yazısı ortaya yerleştirilmiş. Sağa yönelen iç içe geçmiş üçgenler, logonun ön kısmında yer alıyor.
Görsel, siyah bir duvar önünde siyah bir masaya oturmuş görme engelli ressam Eşref Armağan’ın bir fotoğrafı. Başında geniş çeperli siyah bir kovboy şapkası, gözünde siyah gözlükleri var. Mürdüm tonlarında bir ceket ve mavi gömlek giymiş, bordo kravat takmış. Beyaz tenli, sakal veya bıyığı yok. Hafif çevirdiği yüzünü karşıya odaklamış olarak objektife durmuş olan Armağan’ın önünde beyaz sayfalı bir dosya ile yanında çizimi tamamlanmış gibi duran bir resim var. Bir röportaj veya performans gösterecek gibi elleri masanın üstünde duruyor. Oturduğu masanın ön kısmı sarı yaldızlı bir çerçeve ile çevrilmiş ve yine yaldızlı harflerle “Türk Telekom” yazısı ortaya yerleştirilmiş. Sağa yönelen iç içe geçmiş üçgenler, logonun ön kısmında yer alıyor.
Görsel, Uniq İstanbul Hall’de gerçekleşen “Tablolar Konuşuyor” sergisinin açılışından bir kare. Türk Telekom CEO’su Dr.Paul Doany kulağında kulaklık ile “ Gentile Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet Han” Portresi önünde yüzünde bir tebessümle bakışları yere dönük bir noktada odaklanmış duruyor. Tabloların yerleştirildiği uzun koridorun zemininde sarı kabartma zeminler tabloların önlerine ulaşırken geride kalabalık bir ziyaretçi topluluğu sergi alanını dolaşır konumda objektife takılmış.
Görsel, Uniq İstanbul Hall’de gerçekleşen “Tablolar Konuşuyor” sergisinin açılışından bir kare. Türk Telekom CEO’su Dr.Paul Doany kulağında kulaklık ile “ Gentile Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet Han” Portresi önünde yüzünde bir tebessümle bakışları yere dönük bir noktada odaklanmış duruyor. Tabloların yerleştirildiği uzun koridorun zemininde sarı kabartma zeminler tabloların önlerine ulaşırken geride kalabalık bir ziyaretçi topluluğu sergi alanını dolaşır konumda objektife takılmış.
Görsel, Uniq İstanbul Hall’de gerçekleşen “Tablolar Konuşuyor” sergisinin açılışından bir kare. Altlarındaki üçgen çıkıntılarda bilgi panolarının yerleştirildiği siyah zeminli duvarlarda yan yana konumlandırılmış proje tabloları kenarları işli özel bir çerçeve içinde sergileniyor. “Ivan Ayvazovski’nin Ayışığında Galata” adlı eseri önünde kulaklığını tutmuş bir adam tablo betimlemesini dinlemekte. Hemen yanında sarışın dalgalı uzun saçları olan bir kadın adama doğru dönük kollarını başlamış duruyor. Tabloların yerleştirildiği uzun koridorun zemininde sarı kabartma zeminler tabloların önlerine ulaşırken geride kalabalık bir ziyaretçi topluluğu seçilmekte.
Görsel, Merve Yılmaz ve Behzat Gerçeker konserinden bir kare. Gerçeker, siyah kuyruklu bir piyano çalıyor. Üstünde papyonlu siyah bir takım, traşlı yüzü açık kahve saçları var. Hemen yanında uzun elbisesiyle elindeki mikrofona şarkı söyleyen Yılmaz önünde nota ayaklığıyla duruyor. Açık kahve saçları uzun ve dalgalı. Bulundukları sahnenin gerisinde siyah fonda sağ yana dönük iç içe geçmiş üçgen tasarımıyla “Türk Telekom” logosu var. Logo piyanonun parlak kapak yüzeyine yansıyor.
Görsel, Uniq İstanbul Hall’de gerçekleşen “Tablolar Konuşuyor” sergisinin açılışından bir kare. Yan açıdan çekilmiş profil fotoğrafta GETEM Direktörü ve Engelsiz Erişim Derneği Başkanı Dr.Engin Yılmaz, kulağında yuvarlak kaplı kulaklık takılı halde “ Kapıdağlı Konstantin'in Sultan 3. Selim'in Cülus Töreni “ adlı tablosunu dinliyor. Sağ elinde beyaz bastonunu tutmakta. Tablo, yan yana sergilenmiş diğer tablolar gibi kenarları işli varaklı özel bir çerçeve içinde siyah zeminli özel bir bölmede duruyor. Alt kısmındaki bölümde tabloya ait bilgilerin yer aldığı bir pano var.
Dünyaca ünlü tablolar görme engelliler için dile geldi
Türk Telekom’un, sosyal sorumluluk projesi Telefon Kütüphanesi kapsamında hazırladığı, Türkiye’nin görme engellilere yönelik ilk betimlemeli resim sergisi Tablolar Konuşuyor,
11 Eylül tarihinde gerçekleşen gala gecesi ile İstanbul’da sanatseverlere kapılarını açtı.
Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany’nin ev sahipliğinde gerçekleşen açılışta, birbirinden ünlü isimler tarafından görme engelli sanatseverlere özel olarak betimlemeli seslendirilen 20 ünlü tablo sergilendi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da Gentile Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet tablosuna sesiyle hayat verdi.
Türk Telekom’un sanatta engelleri kaldırmak ve bilgiye erişimde fırsat eşitliğine dikkat çekmek üzere “Tablolar konuşur, engeller yok olur” sloganı ile hizmete sunduğu Tablolar Konuşuyor sergisi, 17 Eylül’e kadar Uniq İstanbul’da ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.
Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom, kurumsal sosyal sorumluluk projesi Telefon Kütüphanesi kapsamında bir ilke daha imza attı ve ülkemizin görme engellilere yönelik ilk betimlemeli resim sergisi Tablolar Konuşuyor’u hayata geçirdi. 11 Eylül akşamı Uniq İstanbul’da gerçekleşen serginin ev sahipliğini, Türk Telekom’un CEO’su Dr. Paul Doany yaptı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan’dan anlamlı destek
Sesli Betimleme Derneği tarafından metinleri hazırlanan toplam 20 unutulmaz tablonun yer aldığı Tablolar Konuşuyor projesine medya, sanat ve siyaset dünyasından isimler de sesleriyle destek verdi. Bu isimler arasında yer alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gentile Bellini’nin Londra’daki Ulusal Galeri’de sergilenen Fatih Sultan Mehmet tablosunu seslendirdi. Projede yer alan diğer tanınmış isimler ise; Haluk Bilginer, Mustafa Sandal, Jülide Ateş, Nazlı Çelik, Arda Türkmen, Gülay Afşar, Cem Öğretir, Özge Uzun, Şeref Oğuz ve Arzum Onan oldu.
Dr. Paul Doany: “Telefon Kütüphanesi projesi, Türkiye’ye verdiğimiz değerin açık bir göstergesi”
Türk Telekom’un CEO’su Paul Doany gecede yaptığı konuşmada: “Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ ne sağladığı katkıdan ötürü BM tarafından da tüm dünyaya örnek olarak gösterilen Telefon Kütüphanesi projemizi, bugün bir adım daha öteye taşıyor ve görme engellilere yönelik ülkemizdeki ilk betimlemeli resim sergisini hayata geçiriyoruz. Tablolar Konuşuyor adını verdiğimiz projemizle, her biri sanat tarihinde ayrı bir öneme sahip 20 unutulmaz tabloyu, sesli betimleme yöntemiyle görme engelli sanatseverlerin beğenisine sunuyoruz” dedi.
Görme engelli ünlü ressam Eşref Armağan’dan ilgi gören performans
Doğuştan görme engelli olmasına rağmen perspektif kurallarına uygun resimlerle, dünya çapında otoritelerin dikkatini çeken ressam Eşref Armağan da gala gecesine canlı performansıyla katıldı. Herhangi bir resim eğitimi almadığı halde, maket modellerine parmak uçlarıyla dokunarak nesneleri resmetme yeteneğine sahip olan Armağan’ın, bir masa telefonunu canlı olarak tuvale yansıttığı performansı ilgi gördü.
Türk Telekom’un Tablolar Konuşuyor projesi ile ilgili konuşan Armağan, “Hiçbir görene ihtiyaç duymadan resimleri hayal edebilmek çok güzel. Sergide ilk olarak Çığlık tablosunu dinledim ve ben ‘Görme engelli değilim’ dedim. Bu nedenle proje, benim gibi görmeyen bir ressam için ayrıca çok değerli” ifadelerini kullandı.
Fatih Sultan Mehmet tablosu Türk Telekom ile dile geldi
Tablolar Konuşuyor sergisi, Türkiye’den ve dünyadan birçok ünlü eseri bir araya getiriyor. Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet tablosundan Hoca Ali Rıza’nın İftar Sofrası’na, Picasso’nun Yaşlı Gitarist tablosundan Ahmet Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi’ne kadar dünyaca ünlü 20 eser, sesli betimlemeli olarak görme engelli sanatseverler için sergileniyor.
Proje kapsamında; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet tablosunu seslendirirken, oyuncu Haluk Bilginer Salvador Dali’nin Belleğin Azmi tablosuna, şarkıcı Mustafa Sandal Picasso’nun Yaşlı Gitarist tablosuna, oyuncu Arzum Onan ise Johannes Vermeer’in İnci Küpeli Kızı tablosuna ses verdi. Gazeteci Şeref Oğuz Namık İsmail’in Son Mermi tablosuna sesiyle hayat verirken, Gülay Afşar Rene Magrittees’in İnsanın Oğlu, Nazlı Çelik Diego Rivera’nın Çiçek Taşıyıcısı eserini, Jülide Ateş Ivan Ayvazovski’nin Ayışığında Galata tablosunu, Cem Öğretir ise Georges Seurat’ın, La Grande Jatte Adası’nda Bir Pazar Öğleden Sonrası tablosunu betimledi. Şef Arda Türkmen ise Hoca Ali Rıza’nın İftar Sofrası tablosunu seslendirdi.
Tablolar Konuşuyor sergisi 17 Eylül’e kadar devam edecek
Türk Telekom’un sanatta engelleri kaldırmak üzere hizmete sunduğu Tablolar Konuşuyor sergisi 17 Eylül’e kadar Uniq İstanbul’da ücretsiz ziyaret edilebilecek. Serginin, İstanbul’un ardından Türkiye’nin farklı illerinde de sanatseverle buluşturulması hedefleniyor. Görme engelliler, bu eserlere ayrıca Telefon Kütüphanesi kapsamında sabit telefonlar ve projenin mobil uygulaması üzerinden de ücretsiz ulaşabilecek.
Bülten Tarihi: 12 Eylül 2017