İçeriğe atla
Türkiye'ye Değer

Beyaz zemin üzerine yerleştirilmiş üstten dışa kavisli iki lopun, kenarlardan aşağıya doğru bombelenip ucunda birleşen sembolik kalp şekli. Üstünde siyah büyük harflerle TÜRKİYE’YE DEĞER yazıyor. Kalp sol yanından aşağı doğru sivrilen alt kısmına yakın bir yerden, içine doğru kesilerek yandan gülümseyen bir ağıza dönüştürülmüş. Sağ üst kısmına ise küçük bir yıldız yerleştirilmiş. Yıldızın zemini beyaz . Kalbin aldığı bu şekil profilden yıldız gözlü kocaman burunlu gülümseyen ağızlı bir suratı andırıyor.

Türkiye'ye Değer
  • DEĞER HARİTASI
  • PROJELER
    Bir sonraki Menüye git
    • Telefon Kütüphanesi
    • İnternetle Hayat Kolay
    • Günışığı
    • Sesli Adımlar
    • Türk Telekom Okulları
    • Amatör Spor Kulüpleri
    • TTAKE
    • Yeni Nesil Gelecek
    • Hedefi Olan Kadına İnternetle Hayat Kolay
    • Dijitalde Hayat Kolay
  • ETKİNLİK & HABERLER
  • GALERİ
Logo
Navigasyon
TÜRKİYE’YE DEĞER DEĞER HARİTASI PROJELER
Telefon
Kütüphanesi
İnternetle
Hayat Kolay
Günışığı Sesli
Adımlar
Türk Telekom
Okulları
Amatör Spor Kulüpleri TTAKE Yeni Nesil Gelecek Hedefi Olan Kadına İnternetle Hayat Kolay Dijitalde Hayat Kolay
ETKİNLİK & HABERLER GALERİ
Günışığı

Günışığı

Türk Telekom, 2014 yılında, sağlık kurulu raporu ile total kör tanısı konulmuş ancak %1 ile %10 arası görme yetisi olan çocuklara erken müdahale eğitimleri kapsamında görme yetilerini  kullanabilir hale geldikleri ‘‘Günışığı’’ projesini hayata geçirmiştir.

Türk Telekom’un teknoloji desteği ile oluşturulan özel bir eğitim programına sahip Günışığı projesine bu güne kadar 81 ilden az gören 1000 çocuk katılmıştır. Projeye dahil olan çocuklar verilen eğitimlerle, 7 ay gibi kısa bir sürede algıladıkları ışığı ve görme yetilerini kullanmayı öğrenmiştir.

Engelsiz Yaşama Derneği (EyDer) işbirliği ile gerçekleştirilen proje sayesinde, az gören çocukların bağımsız hareket eden ve engelsiz akranları ile birlikte kaynaştırma eğitimine devam edebilen bireyler haline gelmesi sağlanmıştır. Erken müdahale eğitiminin teknolojiyi kullanarak yaygınlaştırılmasını amaçlayan projeye, uzaktan eğitim imkanı ile her yıl farklı illerden yeni çocuklar eklenmektedir.

Dünyada ilk defa uzaktan eğitim imkanı sağlayan projeyle ailelerin bilgi ve bilinç düzeyini arttıracak çalışmalar sürdürülmüş ve bu sayede somut kazanımlar gözlemlenmiştir.

Günışığı projesi mezunu çocukların engelsiz akranlarıyla aynı okullara devam etmeye başlaması ile birlikte yeni bir ihtiyaç alanı doğmuştur. Söz konusu okullardaki eğitimcilerin az gören eğitimi hakkında bilgilendirilmesi için 2018 yılında projenin ‘’Okulumda Günışığı’’ ayağı başlatılmıştır. Okulumda Günışığı çalışmaları kapsamında, 2018 yılından bu yana yaklaşık 5000 eğitimciye farkındalık seminerleri verilmiştir.

Engelsiz akranlarıyla aynı sıraları paylaşan Günışığı çocuklarının dersleri takip etmekte yaşadıkları sorunları aşabilmeleri için Türk Telekom Ar-Ge birimi tarafından ‘’TahtAPP’’ yazılımı geliştirilmiştir.

TahtApp yazılımı, sınıf tahtasında yer alan içerikleri bir kamera ile algılayarak, çocuklara temin edilen tabletlere gerçek zamanlı olarak iletmektedir. Uygulamaya aktarılan bu içerikler, tabletlerde görüntü işleme teknikleri ile düzenlenerek öğrencilerin dersi takip edebilecekleri formata dönüştürmektedir.

TahtApp sayesinde,  okuma ve ışık algılamada farklılıkları olan çocukların sınıfta ders takibinde ihtiyaç duydukları standardizasyon başarıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca öğrencilerin engelsiz akranlarından ayrışma hissi ortadan kaldırılarak, derslere aktif olarak katılmaları sağlanmıştır.

Yine proje kapsamında, Türk Telekom’un Ar-Ge birimi tarafından tasarlanan ‘’Günışığı Oyunları’’ ise az gören çocukların eğitimlerine destek olmak amacıyla özel olarak geliştirilmiştir. Dünyada ilk ve tek olma özelliğine sahip uygulama az gören çocukların işlevsel olarak görme becerilerini artırmalarına, el-göz koordinasyonlarını geliştirmelerini destekteklemektedir. Aynı zamanda uygulama görme yetileri zayıflayan yaşlı bireyler tarafından da kullanılmaktadır.

Proje kapsamdaki eğitimler, pandemi süresince de çevrimiçi olarak devam etmiştir. Yine bu dönemde, İstanbul Modern Sanat Müzesi iş birliğiyle çocuklara çevrimiçi sanat atölyeleri ve etkinlikleri de gerçekleştirilmiştir. Projenin yeni döneminde ise, görme yetersizliği yaşayan gaziler, yaşlılar gibi 18 yaş üzeri az görenler ve eğitimciler de dahil edilerek, projenin kapsamı genişletilmiştir. Yeni dönemde proje dahilinde çevrimiçi düzenlenen haftalık eğitim programlarıyla 5 bin kişiye ulaşılması hedeflenmektedir. Herkese açık ve ücretsiz gerçekleşecek bu eğitimlerin katılım bilgilerine EyDer web sitesinden (https://ey-der.com/) ulaşılabilir.

Paylaş
facebook twitter

Görsel resim yapan 12 yaşlarında bir erkek çocuğun yakın plan fotoğrafı. Kumral oğlanın açık kül rengi saçları kısa kesim. Alnına düşen kakülü alnının ortasından düz ve küt kesilerek şekillendirilmiş. Yuvarlak yüzü, şişkin dolgun yanakları, seyrek kaşları var. Küçük burnu düz iniyor, kapalı konumda dudakları gülümsemekte. Gözleri önünde duran şövaleye doğru odaklanırken hafif şehla bir bakışa dönüşmüş. Üzerinde haki yeşil desenli bir tişört var. Tişörtün baskılı deseni yaprağı andırıyor. Önünde durduğu ahşap üç ayaklı arkadan destekli şövalede ne çizdiği görülmemekte. Geri planda duran başka bir kişi ise flu halde seçilmiyor.

  • Türk Telekom, “Günışığı” projesini okullara taşıyor

    Wcag görsel açıklaması

Paylaş
Sonraki Proje
Türkiye'ye Değer

Sekiz üçgen geometrik şeklin eşlik ettiği Türk Telekom logosu. Türk Telekom yazısı beyaz zemin üzerine koyu mavi küçük harflerle tasarlanmış. Yazıya eşlik eden eşkenar açılı renkli sekiz üçgenin yönleri sağa dönük ve yazının bitimine dağınık düzen konulmuş. Bu tasarım logoya hareket kazandırmış. Üçgenler üç farklı boyda ve yazı harfleriyle uyumlu büyüklükte. Turkuaz mavisi üç üçgenden büyük olan yazının bitiminde, daha küçük olansa uçtan yan tabanına dayanarak kullanılmış. Aynı tabana bitişik ve ters yönü gösteren sarı orta boy üçgen, turkuaz olanla kesişerek orta yerinde lacivert bir baklava desenine dönüşmüş. Koyu mavi aynı boy başka bir üçgen yan tabana ters dönük içine geçecek şekilde yerleştirilmiş ve sadece uç kısmında bir kısım dışarıda kalmış. Koyu mavi rengi turkuaz büyük üçgen içinde lacivert renge dönüşmüş. Üçüncü aynı boydaki turkuaz üçgen ise “m” harfi altında bağımsız yerleştirilmiş. Aynı şekilde bağımsız duran üç küçük üçgen daha var. İkisi koyu lacivert ve biri “m” harfinin yakın plan üstünde diğeri “k” ve “o” harfleri arasında altta. Kırmızı ve son üçgen ise büyük turkuaz üçgenin üst kısmında konumlandırılmış ve açı uçları aynı hizada paralel duruyor.

Gizlilik ve Kullanım Koşulları Aydınlatma Metni
© 2022 Türk Telekomünikasyon A.Ş.
  • facebook
  • twitter
  • youtube
  • instagram
© 2021 Türk Telekomünikasyon A.Ş.